Etiketter

Holmstad

På tide at padleklubben starter året syntes jeg, så i dag dro vi ut på "fellestur". Remi (fotograf her), Ulrika og jeg satte ut ved Holmstad skole i Eidsfjord, og padlet utover i noe skiftende vær.

Hele turen var strengt tatt litt så som så på utstyr og sånt... Det begynte med telefon fra Ulrika, som ikke fikk tak i kajakken sin - innelåst. Lite å gjøre med, men jeg foreslo at hun kunne ringe Remi og høre om kanskje han hadde en ekstra som hun kunne låne.

Joda, det ordnet seg. Da var det på plass. Så ringte Remi en stund etter, med blant annet noe sånt her spørsmål: "Har du gaffatape? Æ må tette et hull i båten." Jaha ja... Joda, jeg hadde jo dét. Da vi kom fram tok jeg dette bildet for å dokumentere - men fikk da beskjed om at "det der er ikke hullet".

 Dette er det aktuelle hullet. Da legger vi foreløpig ut med 1 stk dame uten tørrdrakt og 2 båter som er "gaffatapet ihop"... Lovende!

Klare for tur! Snøfnugg i lufta, blå himmel ut fjorden - vi setter kursen mot det blå.

Den nye grønlandsåra havnet på dekk - siden Remi var med fikk Inuken lufte seg i dag. Det er ikke så veldig mange gangene jeg har padlet gammelbåten, men jeg har visst vennet meg til en igjen. Inuken var fryyyktelig ustødig igjen i dag, var på nivå med første gang jeg padlet den, huff. Men så var den ikke lastet heller.

Så fikk Remi prøve den nye grønlandsåra mi, forsvant i ei fryktelig fart bortetter! Hmmm... Han påsto etterpå at å padle med den var som å bruke førstegir i nedoverbakke. Hm.

Heldigvis lager han årer nok sjøl, så han kom tilbake med den. Her med sin egen åre, og egen Inuk. Vi hadde faktisk hver vår reserveåre på dekk, så vi hadde faktisk seks padelårer tilsammen. På årefronten skulle vi være godt rustet.


Tid for ilandstigning og pause. Litt kronglete å gå iland, men her gikk det an å ta båtene over...

... for å sette seg i fjæra på denne siden, og padle videre etterpå. Vindsekk er fine greier. Fôret variant er ekstra kjekt på vinteren, da holder man godt varmen i pausene. Anbefales.

- Om man ikke ble vasket vekk av floa før den tid! Det var nære på for Remi sin del.


Foto: Remi
Så var det bare å sette kursen heim igjen. På andre siden av fjorden gikk det en snøeling, men vi padlet i sol mesteparten av returen også.

Så kom det en liten båt, og borte var Remi omtrent i det samme. Dog laget den ikke særlig til hekkbølge, så det var visst ikke allverdens. Men sånn er det med disse mannfolkene, de er veldig hektet på disse hekkene, bølgene eller hva det er.

Foto: Remi
En passiar om skiforhold og sånt mens vi krysser over tilbake til skolen.

- Så er vi oppe ved veien igjen. Kajakkene og vi har laget verdens største oterspor.

Så viste det seg (ikke her, først da man kom hjem!) at vi i tillegg til alt det andre på turen så hadde vi 1 stk dame MED tørrdrakt. Med hele glidelåsen på ryggen åpen... Det ser man egentlig ganske tydelig på bildene av meg... Det kunne blitt en kjølig overraskelse på denne tiden av året. :S

Grønlandsåre i hus

I går kveld fikk jeg levert grønlandsåre på døra. Ganske fin. Jeg blir neppe noen grønlandsårepadler, men man bør jo ha ei reserveåre. Denne er nok noe lettere å rulle med enn vingåre også, tipper jeg. (Har aldri egentlig prøvd å lære det med vingåre, en gang.) Så den kan være kjekk å ha på dekk. Også grei hvis man får vondt i skulder eller sånt, vingåra er ganske hard mot kroppen.

Været var ikke på min side i dag. Da jeg sto opp, var det null sikt ute. Snøen dalte helt rett ned - men det var så masse at jeg hørte en stor båt på sundet men kunne ikke så mye som ane hvor den var. Etterhvert klarnet det opp - og begynte å blåse. Når det begynte å blit hvitt på bølgetoppene slo jeg ifra meg å padle alene utpå der - hvem vet hvor mye mer det skulle blåse opp.

Og sånn har det vært og blir sikkert resten av dagen. I det ene øyeblikket skinner sola inn vinduet og man ser blå himmel - det neste øyeblikket er det ganske mørkt, for det er midt i en eling. Satser på mer padling i morra. Om ikke annet kan åra testes i bassenget, om været blir for kjipt...

Tauesystem

Jeg slepes ikke, etter en ufrivillig velt som skjedde ved tauing på min andre tur i egen kajakk. Jeg ser nå at jeg ikke nevnte det med så mye som ett ord i turrapporten... Vel, det som skjedde var tauing på tvers av en straum - det vil si, han som slepet meg begynte da å padle oppover straumen mens jeg fortsatt var på tvers, følgelig bikket kajakken mer og mer rundt, og under for jeg.

Men man kan jo få bruk for slepetau, folk kan knekke åra uten å ha reserve, eller skade seg for eksempel. Eller noen bare ikke klarer å henge med resten av gruppa. Da kan det være kjekt å ha slepetau. Sjøl kunne jeg ta ferge heim fra Skrova da jeg forstuet tommelen - men de fleste plasser man padler går det ikke ferge til.

Så nå har jeg skaffet meg dette her, da en butikk plutselig hadde salg på bl.a. sånt.


SE-4 Sea Kayak Towing Belt
Weight: 15.9 oz. (450 g)
This towing system is a must have! Built tough, the pouch contains 50 ft of ¾ in floating rope at the end of a towing bungee. The rope can be shortened to half its length and a webbing belt with cam buckle and safety toggle allows emergency release.

Heime-Fiskholmen-Maurnes-heim

Vindstille på sundet i dag, men ganske så overskyet. Fint vinterpadlevær. Jeg begynner å bli litt lei av å padle samme vei bortover sundet nå, det er litt ensformig. Så da ble det kurs tvers over istedenfor. Ikke alene da, jeg padler ikke langt utpå alene på vinteren, helst.

Først ut til Fiskholmen. Det var faktisk første gangen jeg var her ute nå. Sitter en ørn til venstre for lykta, det satt en på naboholmen også. Det var veldig mye straum og små straumskavler rundt holmene her, litt rart.

På andre siden av holmen var det en sel. Måtte låne bildet, det var ikke sel på ett eneste ett av de jeg tok selv. Helt fantastisk hvor tregt det fotoapparatet er!

Når man er på første tur med hjemmelaget grønlandsåre, havner vingåra på dekk som reserveåre...

Tracket fra Spoten, i dag registrerte den visst hele veien, det er jo bra.

Fra Fiskholmen var kursen altså rett mot Maurnes. Vi skulle se om vi fant den der plassen som lager lister og sånt, for den burde ha materialer uten så sykt mye kvist i. Kortere å padle tvers over sundet, enn å kjøre rundt...

Første stopp var denne båthavna, men der fikk vi beskjed om å padle videre til neste molo.

På vei videre møtte vi denne her, som tydelig hadde fått fisk. Ca. her passerte vi det som i ettertid viser seg å antagelig ha vært listeplassen. For da vi kom til neste molo, så sa de at vi skulle tilbake nesten dit vi kom fra... Mulig han mente brygge, ikke molo, eller så syntes han vi så ut som vi trengte mer padletrening.

Vel, vi gadd ikke padle tilbake igjen, vi satte heller kursen heimover. Midt utpå dukket det opp en enslig padler som hadde vært innafor Kvalsaukbrua, på tur inn til Sortlandbrua igjen. Litt snodig å tilfeldig treffe andre padlere midtvinters, på en onsdag formiddag egentlig.

Jaja, da ble det minst en tur denne uka også. Bra.

Padlemuffer

 
Jeg har prøvd forskjellige ting på hendene når jeg padler. Særlig den første tiden trodde jeg hansker var en smart ting for å unngå vannblemmer, men etterhvert syntes jeg ikke det gjorde noe til eller fra. Beste trikset mot vannblemmer, er å holde hendene høvelig tørre, neste er å padle såpass mye at hendene blir litt herdet.

Som sagt, hansker av forskjellige typer ble prøvd, men jeg ble frustrert over alle samme. Jeg følte ikke at jeg hadde kontakt med åra, på et vis. Jeg vil holde rett i åra. Jeg trodde sånne votter som er åpne inni kunne være tingen, men de var sydd sammen på et vis som ga meg enda mer "klaus", får ikke spriket med fingrene i dem. Så jeg kjøpte ikke de heller.

Muffer, derimot. Muffer er fine greier. På sommeren har jeg nylonmuffer, som bare holder det verste vannskvettet borte fra hendene, og på kjølige dager tar de av for vinden slik at hendene ikke blåser kalde.

På vinteren må det sterkere lut til. Da tar jeg fram muffene av neopren. De holder meg varm på hendene helt ned i ti minusgrader. Tar jeg hendene ut for å ta bilder el.l. kjøles de fort ned, men det er bare en kort tid nedi muffene så er jeg varm igjen.

Ulempen er altså at man ikke har noe på hendene utenom padleåra. Går man rundt og ut i vannet vil man nok veldig kjapt få et problem - det kan være smart med store ullvotter/ullhansker på dekk som man kan få på seg i en fei. Ellers vil man nok være fryktelig ille ute, særlig på vinterstid.

Det går nok også an å rett og slett ha hansker på seg inni muffene, men da blir det jo dårlig kontakt med åra igjen, så for min del er det ganske så utelukket. Jeg sverger til muffer, hele året.

Heime-Jennestad

Når man ikke skal på jobb, og våkner til blå himmel og omtrent vindstille, så er det vel bare én ting å gjøre. Pakke kajakkprikkpakket. :D (Spesielt fordi det meldte at det skulle skye over utpå ettermiddagen.) Nede ved naustet var det tydelige tegn etter oter - men han var ikke hjemme.

Veldig blått og hvitt ute nå.

Vi rakk akkurat å komme utpå til Hurtigruta kom forbi. Dette er MS Nordstjernen, den tas ut av drift nå snart så det er ikke så veldig mange ganger man får se den her mer. (Jeg synes det er ganske stilig med sånne bilder hvor kajakken blir like lang/lenger enn hurtigruta...)

På Verholmen satt det ørn. Faktisk tre stykker, denne gangen. Noe forskjellig størrelse var det på dem. Denne her var ganske stor, den satt opprinnelig sammen med en annen. Men den andre var feigere, så på dette bildet var den fløyet. Den som satt igjen laget lyd, det er jammen ikke så ofte man hører at ørna gjør.

Hit bort var det vi skulle, til Jennestad. Det er nå fint i utgangspunktet, dette gamle handelsstedet, men med disse fargene og fjellene i bakgrunnen så er det jo direkte flott å se på?

Et litt skarpere bilde av fjæreplytt enn de foregående. Den er like søt fortsatt, og like lite sky.


Framme ved Jennestad. Litt merkelig at det aldri er nok høyt vann til at det går an å padle inn her - hvordan får jeg det til å klaffe med fjæra hver gang? Velvel. Det er nå ikke så veldig mye interessant innn her i alle fall. Men dog.

Ærfugl. Blir litt bedre bilder med speilrefleks og zoom, men det er nå litt vanskelig å få det skarpt i kajakk uansett, når man zoomer inn.

Helt riktig, det begynte å skye over utpå dagen. Her ser vi skyene akkurat i ferd med å komme, akkurat da vi var i ferd med å gå i land igjen. Bra timing.

Så kom et fly, og så var turen ferdig... (Uten at de to tingene hadde noe med hverandre å gjøre, he he.)

Jeg har ikke turt å gå i kjelleren og sjekke ennå, jeg hadde mareritt i natt. Drømte at Inuken hadde bleket i sola i sommer, og blitt oransje! Sånn går det antagelig når man padler oransje gammelkajakk... Vel, Inuken var rød sist jeg var nedi der, så jeg tror nok den er rød enda.

Himmelflott

 Det er altså ikke mange skyer som er like...


Snøværstur til Vikøya

I dag var det padlevær. Men snøbygene kom og gikk, nærmest i ett. Her ses fra naustet rett mot øst - byge i nord, finere i sør.

- Men det var nå noen bygeskyer borti sør også.

Himmelen ble imidlertid ganske kul, da.

En annen kul ting var dette her, som holdt på å tippe meg rundt. Ja ikke sånn at det kom opp av vannet akkurat, men jeg så det nede på bunnen og ble nysgjerrig, og det er ikke lurt å strekke så veeeldig hals sidelengs i kajakk. Men det gikk bra, jeg kom (akkurat) tidsnok på at jeg hadde åre jeg kunne stoppe med.

Det var noe myk, litt hardt, som satt fast på steinen, som eremittkreps og kråkeboller så ut til å spise på. Jeg har fått det for meg at dette er sånn man finner i fjæra om sommeren som tomme skall. Ett eller annet som har lagt egg her, kanskje? Hva da, i tilfelle?

Ganske kjapt kom det en skikkelig snøeling. Her ser vi en sommerpadler ute på vinter-test-tur. Det var visst ikke så aller verst å padle om vinteren, tross snø i lufta i dag. Vinterstid er det vel så fint å padle, det er bare litt mer skummelt siden det er så kaldt. Men klart vann, klar luft, masse fugl - ingen oter i dag, men generelt ser man i hvert fall her mer oter på vinteren.

Vi droppet Verholmen, padlet bare på innsiden. Like etter vi hadde passert den, lå et par ærfugl rett bortafor oss. Så hørtes en lyd i luften, og en flokk kom flygende. De landet like foran. De var ikke helt fornøyd med at vi padlet i deres retning (det burde de nå sett litt før!), og svømte av gårde. Her ser vi noe av den neste flokken, som OGSÅ kom og la seg foran. De laget masse ærfugl-lyd, ganske koselig egentlig.

Nedsnødd kajakk... Det har lettet litt, og vi har satt kursen utover mot Vikøya. Jeg har slengt uti fiskesnøre, men fikk ingen fisk. (Bare napp.) Jævla Europris-billig-dritt, forresten, den der man skal huke krokene fast i ramlet ikke bare krokene av, men hele dingsen ramlet også av. Helt ubrukelig.

Kule furutrær ute på Vikøya. Vi padlet rundt holmen, men det var ikke noe oter å se der denne gang. Sist så jeg to stykker her.

Midtgrunnstake med snø - vistes bedre på ordentlig. På venstresiden kan man imidlertid se en "snøstripe" som har blåst fast.

En prikk i horisonten!!! Det må tas bilde av!

Prikken var ikke en prikk egentlig, det var en kul skarv på en forsnødd dings. Det er bare inni de derre kompaktkameraene at det blir til små prikker. :( (Ja, i motsetning til meg padler sommerpadleren med Inuk om vinteren. Tror min skal få ha vinterferie en stund til likevel.)

Fra Verholmen og heim er det nå lite interessant å se, bare å padle seg ferdig. Men ingen vits å sette farta opp for masse, da kommer "bremsebølgen". Kanskje ta Inuken opp av kjelleren likevel...